EMDR ( GÖZ HAREKETLERİYLE DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEMLEME ) NEDİR ? 

Yaşanılan olaylarda duygu, düşünce, imge, ses, koku gibi bilgiler olayla birlikte ilişkilenip anı ağlarıyla bütünleşir. Böylece deneyim ve öğrenme gerçekleşir. Edinilen deneyim ve öğrenme, gelecekteki olaylarda kullanılmak üzere depolanır.  

EMDR ye göre rahatsızlıkların ve olumsuz olayların arkasında kişinin geçmişte edindiği olumsuz inançlar  ve bunların sonucunda öğrendiği tepkiler yatar. Kişi tekrar bir olay yaşadığında beyin geçmiş anıyla bağlantı kurar ve olumsuz duyguları tekrar yaşar.  

    EMDR nasıl işler? 

EMDR nin işlevini şuna benzetebiliriz: Bir yemek yediğinizi ve hazmedemediğini düşünün, o gün ve ertesi gün boyunca o yemek hem midenizi hem de tüm işlevlerinizi etkiler ve rahatsız eder. Çünkü, mide ağır gelen yiyeceklerden dolayı işlemleme yetisini yerine getirememektedir. Mide ilacı içtiğinizde ise mide işlevlerini yerine getirebilir hale gelir ve yemeği hazmeder.

Yaşanılan olumsuz olaylar, duygular, zihne gelen görüntüler de hazmedilmeyen yemek gibidir ve sürekli sizi rahatsız eder. EMDR'de gözle parmakların takip edilmesiyle çift yönlü uyarım verilir ve beynin sağ ve sol lobu aynı anda çalıştırılarak geçmiş-şimdi-gelecek bir anda tutularak kişinin yaşadığı travmatik olayların rahatsızlığı, duygusu, zihne gelen rahatsız edici görüntüsü sıfırlanır ve yerine pozitif bir görüntü eklenir. Bu sayede olumsuz inançların ve duyguların yerini olumlu inançlar ve olumlu duygular alır.

EMDR; endişe, suçluluk, öfke, travma sonrası rahatsızlıklar, fobi, yas, depresyon, panik atak, stres bozukluğu, sınav stresi, motivasyon, cinsel sorunlar, kronik ağrılar, somatik bozukluklar, yeme bozukluğu, alkol, madde bağımlılığı, okul fobisi, cinsel ve/veya fiziksel istismar, baş ağrısı, migren, performans arttırma, kendilik değeri ve özgüven gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.